Verschil tussen PUR en PIR

Premie op E-peil bij nieuwbouw
08/04/2016
Wordt isolatie overschat?
Wordt na-isolatie overschat?
14/05/2016

Verschil tussen PUR en PIR

Wat is het verschil tussen PUR en PIR?

Productspecificatie

PUR of polyurethaan is een kunststofschuim, gemaakt op basis van isocyanaat en alcohol. Door toevoeging van lucht of water ontstaan er luchtbellen. PIR of polyisocyanuraat is zeer gelijkaardig.

 

Verschillen

PIR is in principe een verbeterde PUR. De isolatiewaarde ligt in het algemeen hoger. De brandveiligheid is opmerkelijk beter bij PIR (veel minder rookgassen). Ook de drukvastheid en de stabiliteit is beter.

 

Toepassing

De toepassingen voor deze isolatiematerialen zijn dezelfde. Beide materialen zijn verkrijgbaar in de vorm van isolatieplaten en wordt gebruikt als thermische isolatie voor vloer, muur en dak. Vaak wordt hiervoor gekozen wanneer de isolatiedikte beperkt is en dus een materiaal met een hogere warmteweerstand nodig is.

 

Milieu-impact

De milieu-impact van PIR wordt gelijkgesteld aan die van PUR. Hier zit dus geen merkbaar verschil in. Deze isolatiematerialen worden beschouwd als een niet milieuvriendelijke toepassing gezien de aard van de basisgrondstof en de benodigde chemische stoffen tijdens het productieproces.

Bron: milieu-impact van isolatiematerialen

 

Grote spelers

De 5 grote spelers op vlak van het maken van PUR/PIR platen zijn:

Utherm: http://www.unilin-systems.com/

Kingspan: http://www.kingspaninsulation.nl/

Xtratherm: http://www.xtratherm.eu/

Enertherm: http://www.enertherm.eu/

Recticel: http://www.recticelinsulation.com/

 

Gespoten PIR?

Voor vloertoepassingen kennen we allemaal gespoten PUR. Gespoten PIR ter plaatse op de werven komt momenteel nog niet voor.