Wordt na-isolatie overschat?

Verschil tussen PUR en PIR
08/05/2016
Toffe verbouwing EPB
Verbouwing van een rijwoning
23/09/2016

Wordt na-isolatie overschat?

Wordt isolatie overschat?

Wordt na-isolatie overschat?

Volgens Arnold Janssens, professor Bouwfysica en Klimaatbeheersing aan de UGent, wordt de daling van het energieverbruik door het isoleren van bestaande woning overschat.

‘Uit binnen- en buitenlandse studies blijkt dat het besparingspotentieel van bestaande woningen te hoog wordt ingeschat’, zei Janssens. ‘Het beleid wordt gestoeld op berekeningen waarin men soms een potentiële besparing met factor vier ziet. In werkelijkheid beperkt de besparing zich tot minder dan factor twee, en dat geldt dan nog enkel voor het gasverbruik. Als je elektriciteit mee in rekening brengt bedraagt de maximale besparing op het energieverbruik 28 procent.’

 

Europese klimaatbeleid onhaalbaar

De studies zijn slecht nieuws voor het Vlaamse en Europese klimaatbeleid. De EU heeft er zich immers toe verbonden tegen 2030 al 27 procent minder energie te verbruiken. Dat besparingsplan is met het huidige woningbestand een onhaalbare kaart, concludeerde de professor.

 

Comfort vs verbruik

De beperkte efficiëntiewinst wordt onder meer verklaard door het gedrag van de bewoners. Een forse isolatie van de bouwschil zorgt er immers vaak voor dat er gemiddeld een hogere temperatuur in de woning wordt aangehouden, ook in kamers die we anders amper zouden verwarmen. De energiewinst gaat dus deels teniet ten voordele van een comfortverbetering.

Daarnaast moet volgens hem het regelgevend kader voor energiezuinige nieuwbouw worden uitgebreid naar de koop- en huurmarkt. De bestaande energiepremies moeten worden verstrengd en zoveel mogelijk gegroepeerd. Binnenkort dus nog meer werk voor de EPB-verslaggever.

 

Bron: Standaard