Verplicht EnergiePrestatieCertificaat Niet-Residentieel (EPC NR)

Om de renovatiegraad van niet-residentiële gebouwen te stimuleren, wordt het EnergiePrestatieCertificaat Niet-Residentieel (EPC NR) vanaf 1 januari 2023 verplicht bij verkoop en verhuur van dergelijke units. In de daaropvolgende jaren zal deze verplichting uitgebreid worden naar alle andere niet-residentiële gebouwen.

  • Het EPC NR is verplicht bij overdracht (verkoop, erfpacht, opstalrecht…) en verhuur vanaf 1 januari 2023.
  • Tegen eind 2024 moeten alle gebouwen met een oppervlakte groter dan 500 m² beschikken over een EPC NR.
  • Tegen eind 2025 moeten alle niet-residentiële gebouwen – ongeacht de grootte of oppervlakte – beschikken over een EPC Niet-Residentieel.

Vraag vrijblijvend uw offerte aan.

De Vlaamse lange termijn renovatiestrategie voor gebouwen

De Vlaamse lange termijn renovatiestrategie voor gebouwen heeft als doel om tegen 2050 de CO2-uitstoot van alle gebouwen in Vlaanderen aanzienlijk te verminderen. Voor niet-residentiële gebouwen is “koolstofneutraliteit” het beoogde lange termijndoel. Dit houdt in dat deze gebouwen geen CO2 meer uitstoten en geen fossiele brandstoffen meer gebruiken.

Wat is een EPC NR en waarom is het belangrijk?

Een EPC NR is een document dat de energieprestatie van een gebouw (kantoor, school, winkel,…) in kaart brengt. Bij niet residentiële gebouwen is het belangrijk om te streven naar een koolstofneutraal en energiezuinig gebouw. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen of windturbines, maar ook door de isolatie van het gebouw te verbeteren. Een goed geïsoleerd gebouw verbruikt namelijk minder energie voor verwarming en koeling.

Indicatoren van het EPC NR

Het EPC NR bevat twee belangrijke indicatoren: het energielabel en de energiescore. Het energielabel geeft aan in hoeverre hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt. De energiescore, dit is te vergelijken met de EPC voor wooneenheden, geeft aan hoe energie-efficiënt de gebouweenheid is. Hoe lager de energiescore, hoe energiezuiniger het gebouw is.

Aanbevelingen voor energieprestatieverbetering

Naast deze indicatoren bevat het EPC NR ook aanbevelingen om de energieprestatie van de gebouweenheid te verbeteren. Goed geïsoleerde schilddelen en energie-efficiënte installaties worden hierbij vaak in de kijker gezet. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van LED-verlichting of het installeren van hoogrendementsbeglazing bijdragen aan een betere energiescore.

Voordelen van een goede energieprestatie

Het is belangrijk om te streven naar een zo laag mogelijke energiescore en een zo hoog mogelijk hernieuwbaar aandeel. Niet alleen draagt dit bij aan een beter milieu, maar het kan ook financiële voordelen opleveren op lange termijn. Zo kan een gebouweenheid met een goede energiescore en een hoog hernieuwbaar aandeel hoger gewaardeerd worden en kunnen er besparingen op energiekosten worden gerealiseerd.

Rol van de energiedeskundige type D

Het EPC NR wordt opgesteld door een energiedeskundige type D. Het is belangrijk om het EPC NR goed te raadplegen bij de aankoop of huur van een gebouweenheid, omdat dit inzicht geeft in de energieprestaties en mogelijke verbeteringen van de gebouweenheid. Door te streven naar een betere energieprestatie kunnen we samen bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Conclusie: het belang van het EPC NR voor een duurzame toekomst

Het EPC NR speelt een cruciale rol in het realiseren van de Vlaamse lange termijn renovatiestrategie voor gebouwen. Door het verplicht stellen van dit certificaat bij verkoop en verhuur van niet-residentiële units, wordt het belang van energiezuinige en koolstofneutrale gebouwen benadrukt. Het certificaat helpt eigenaren en huurders om inzicht te krijgen in de energieprestaties van de gebouweenheid en biedt concrete aanbevelingen voor verbetering. Door gezamenlijk te streven naar een betere energieprestatie dragen we bij aan een duurzamere toekomst en kunnen we de klimaatdoelstellingen van 2050 behalen.